fbpx

HomeNieuwsVoor sollicitantenWelke AI-kennis heb je nodig als ingenieur?

Welke AI-kennis heb je nodig als ingenieur?

Welke AI-kennis heb je nodig als ingenieur?

Artificiële intelligentie verandert razendsnel de manier waarop we werken, ook voor ingenieurs en technische profielen. Maar hoe blijf je relevant in een vakgebied dat voortdurend in beweging is? Je hoeft geen AI-expert te worden, maar een stevige basiskennis is onmisbaar. Ontdek hier welke AI-skills je nodig hebt en hoe je ze praktisch kan inzetten in je werk.

Welke AI-kennis heb je nodig als ingenieur?

Wat kan AI wél (en wat niet)?

Je hoeft niet alles over AI te weten, maar het is cruciaal dat je begrijpt wat AI kan betekenen voor jouw werk. AI is geen magische oplossing voor elk probleem. Daarom moet je de basics kennen: machine learning, deep learning, computer vision en natuurlijke taalverwerking zijn de technologieën die het meest voorkomen in engineering. Weten wanneer AI waarde toevoegt (of juist niet) is al de helft van de winst.

Data: de brandstof van AI

Zonder data, geen AI. Als ingenieur is het jouw taak om te bepalen welke data waardevol is en hoe je die verzamelt en gebruikt. Basiskennis van data-analyse, statistiek en programmeertalen zoals Python is hierbij onmisbaar. Werk ook aan je skills in datavisualisatie: het vermogen om complexe data-inzichten begrijpelijk te maken voor collega’s en stakeholders wordt zeer gewaardeerd.

Je hoeft geen codewonder te zijn, maar een beetje AI-jargon leren kan geen kwaad. Zo kun je beter communiceren met AI-specialisten en duidelijke verwachtingen scheppen. Begrijp de basics, zodat je precies weet wat je aan hen kunt vragen en hoe je projecten samen succesvol maakt.

AI-tools voor jouw vakgebied

AI vindt zijn weg in bijna elk ingenieursdomein:

  • Productie-industrie: preventief onderhoud en kwaliteitscontrole.
  • Civiele techniek: structurele analyses en projectplanning.
  • Elektrische engineering: smart grids en energieoptimalisatie.

Ken de tools die in jouw sector worden gebruikt en leer hoe je deze slim integreert in je werk. Denk aan software zoals TensorFlow, MATLAB of domeinspecifieke oplossingen.

Denk aan ethiek en verantwoordelijkheid

AI mag dan handig zijn, het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Hoe zit het met privacy? Is je data vrij van bias? En welke impact heeft automatisering op de samenleving? Als ingenieur ben jij verantwoordelijk voor de ethische kant van jouw projecten. Blijf ook op de hoogte van wetgeving en normen rond AI-gebruik in jouw sector.

Altijd blijven leren

AI evolueert razendsnel. Wat vandaag hypermodern lijkt, kan morgen achterhaald zijn. Houd jezelf up-to-date via vakliteratuur, blogs, online cursussen en conferenties. Netwerken met collega’s en specialisten in je branche helpt je om voorsprong te houden. 

Wil je aan de slag met AI? Begin met laagdrempelige tools of open-source platforms. Kies een klein project uit je praktijk en experimenteer. Door AI zelf toe te passen, krijg je inzicht in wat werkt en wat niet.

Klaar voor een nieuwe functie en je AI-kennis te delen? Vertel ons welke job je graag zou willen doen.